Livsstil - Trädgård - Mat - Välbefinnande - Skönhet
med en ekologisk touch

tisdag 16 september 2014

Barrväxter - för en städsegrön trädgård

Barrväxter är ofta ett saknat inslag i många trädgårdar. Med undantag för de tuja- och idegranshäckar som dyker upp här och var. Kanske tänker vi att det blir mörkt och omysigt. Eller att barren skräpar ner och gräsmattan blir minerad med vassa barr som barfotafötter skyr. Men det finns en hel rad underbara barrväxter som ger karaktär och vinterfärg till trädgården.


Picea abies 'Nidiformis' - fågelbogran 


Picea abies 'Nidiformis' Foto: Svetlana Llsova
En av mina absoluta favoriter för dess täta, runda och mjuka uttryck. Jag ser den planterad runt en stor sten i en mer naturlig del av en trädgård. På våren tittar krokusar i vitt och gult kanske upp framför den. Hundstandliljor och andra woodland-växter passar fint ihop i detta arrangemang.


Picea omorika 'Nana' - liten serbgran


Picea abies 'Nana' Foto: Twin Spring Nursery
Vackert pyramidalt växtsätt med glänsande gröna barr vars undersida skimrar i silver. En liten julgran att ha utanför entrén. Kanske med en enkel, smakfull belysning som hälsar oss välkomna i vintermörkret.


Thuja occidentalis 'Smaragd' - ädeltuja


Thuja occidentalis 'Smaragd' Foto: Albert Jankowski
Den absolut stiligaste tujan i mitt tycke. Sammanhållet växtsätt i pyramidal form med friskt gröna glänsande barr. Precis som andra tujor kan den användas både som häck eller friväxande.


Juniperis communis 'Green Carpet' - krypen (dvärgen)

 

Juniperus squamata 'Blue Carpet' Foto: KENPEI

En marktäckare med mattbildande karaktär. Perfekt att ha i slänter och stenpartier men användningsområdena är många. En fin variant av vår inhemska en. För den som föredrar stålblå barr istället för gröna finns himalaja-enen (Juniperus squamata 'Blue Carpet').


Taxus media 'Hillii' -hybrididegran


Taxus media 'Hillii' Foto: ABAKA
Hamnar på topp fem bland mitt val av häckväxter. 'Hillii' är en hanklon och får inte några bär. Bären är som ni vet giftiga. Så den här sorten lämpar sig bättre än honklonen ('Hicksii') i offentlig miljö liksom hos barnfamiljen. Det är ett perfekt insynsskydd året runt och går att ha antingen som friväxande eller klippt häck. I en offentlig park jag besökt hade de klippt toppen av häcken i vågform. Otroligt läckert och skulpturalt. Hybrididegranen kan också utgöra en vacker fond till perennrabatten. Den tål hård beskärning och lämpar sig för formklippning.


Ginkgo biloba - ginkgo

 

Ginkgo biloba Foto: Jocelyn Kinghorn

Trots att det ser ut som att den har blad är ginkgon en barrväxt. Bladen är alltså dess barr som får fin gul höstfärg vilka den sedan fäller. Det här är en spännande växt med lång historia. Första gången jag kom i kontakt med den var utanför botaniska institutionen på Stockholms universitet. Den fångade genast mitt intresse. Det glädjer mig att Stockholms stad har planterat en Ginkgo-allé längs en av stadens huvudgator.


Barrväxter i trädgården

Många barrväxter trivs i surjord, dvs i lågt pH, och passar därför bra ihop med rhododendron och azaleor. Det går att skapa riktigt tjusiga rabatter med surjords- och barrväxter. Det här var bara ett urval ur det breda barrväxtsortimentet. Ta gärna en tur i parker och trädgårdar för att få inspiration. Plantskolorna brukar ofta ha en särskild barrväxtsavdelning, kika in där nästa gång du har ärenden dit. Tänk också på att många barrväxter växer långsamt så det kan vara värt att köpa större storlekar särskilt om du tänkt ha det som en solitär. Vilka är dina favorit barrväxter?

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar