Livsstil - Trädgård - Mat - Välbefinnande - Skönhet
med en ekologisk touch

måndag 11 augusti 2014

Hållbart i badrumsskåpet

Idag finns ingen enhetlig internationell miljömärkning för kroppsvård och kosmetika. Istället finns en hel djungel av certifieringar med olika kriterier. Hur ska vi veta vad som gäller och vilka märkningar kan vi egentligen lita på?

Dessa frågor har inget snabbt och enkelt svar. Vi måste helt enkelt ägna oss åt lite googling och besöka respektive organisations hemsida. Där finns i regel all information vi behöver för att kunna göra medvetna val. Utifrån kriterierna kan du själv avgöra hur du tycker märkningen upplever dina krav. Det handlar om vad du tycker är viktigt både för dig, djuren och miljön. Jag listar här nedan de vanligaste miljömärkningarna och länkar till varje hemsida. Där kan du läsa vad certifieringen innebär och även vilken typ av produkter som ingår i märkningen. När du väl en gång satt dig in i frågan kommer du enklare kunna välja rätt när du står där i butiken.


Förpackningar

Hållbarhet börjar redan vid förpackningen. Den bör vara tillverkad av resurssnålt material, gärna återvunnet. Förpackningen bör kunna återvinnas eller återbrukas. För trä, kartong och papper finns följande märkning:

Forest Stewardship Council

Kosmetika och hudvård

Här finns en uppsjö av olika märkningar för ekologiska produkter. Vissa är internationella, andra är nationella eller regionala. Jag önskar att en enhetlig grundläggande internationell certifiering av ekologiska hudvårdsprodukter införs. Detta för att underlätta för oss konsumenter men även för att gynna de ekologiska producenterna. Vidare kan det även bidra till att öka ekologiska produkters andelar på marknaden, eftersom det blir lättare att identifiera dem. Jag vet att det är en kostnadsfråga för producenterna att ingå i en certifiering. Så självklart bör de redan inkörda märkningarna finnas kvar som ett komplement. Sedan finns det förstås små lokala ekologiska producenter som av både kostnads och administrativa skäl inte har någon märkning. Här får vi helt enkelt sätta vår tillit till god affärssed.



BDIH
EcoCert

 

Andra miljömärkningar

Dessa återfinns på diverse ekologiska produkter och tjänster. Däribland på textilier i kläder och inredning. Men även på kemiska preparat och rengöringsmedel.

Bra Miljöval (falken)

Vegan-märkningar

Värnar om djurens rätt och välbefinnande. Inga animaliska ingredienser är tillåtna och GMO är helt uteslutet vid produktionen av Vegan-produkter.

Certified Vegan
The Vegan Society














Rättvise-märkning

Socialt ansvar. Garanterar bättre arbetsvillkor och levnadsvillkor för de som arbetar. Och gäller i hela produktionskedjan. Högre transparens och mer medinflytande är två viktiga aspekter.

Fairtrade














Pust, pust...

Det var en kort sammanfattning av certifieringar att ta hänsyn till och lära sig mer om. Givetvis finns det betydligt fler. Har du något tips på schysst hudvård eller smink? Eller kanske tillverkar du egna produkter till försäljning?
Dela gärna med dig av dina egna erfarenheter och recept.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar